FAKE NEWS

FAKE NEWS. NAUJASIS MENININKŲ MENIU

Kasdienių naujienų „stalas“ – virtualusis ir popierinis… Prisėdę prie jo, vaišinamės rimtais pasaulinių žinių patiekalais ir kertam vietinių aktualijų „mėsą“. Nepamirštame, žinoma, pramoginių saldėsių, aitrybių ir spragėsių. Ir… kone kasdien žiniasklaidos virtuvėje garuoja išgalvotų naujienų sriuba. Melagienos ir dezinformacinio šlamštmaisčio ingredientų pasirinkimas joje – nenusakomos įvairovės, nors pagrupuoti galima…: „Negali būti! Mirė įžymusis JIS!!?“, „Paprasti piliečiai nuodijami milteliais iš lėktuvų!“, „Dėl saulės aktyvumo nebeveiks jokie elektros prietaisai – artėja pasaulio pabaiga!“.  O prie ausies žvaliai propeleriu pazvimbinus eiliniam demagogiukui Karlsonui  nebesunku auditoriją įtikinti, kad „Marsas vėl atakuoja!“.

 Kodėl taip lengva skleisti klaidingas žinias? Kodėl taip lengva jomis patikėti? – Ogi Tėvynė, Duona kasdieninė, Sveikata, Kaimynas rūpi kiekvienam. Komunikacijos ir socialinių poreikių svarba tokia didelė, o neišlavintų protų ir sąmoningai kenkiančių „virusų“ kiekis toks pakankamas, kad patikliai suvartojami ir „ostapo-benderiški“ finansiniai žlėgtainiai, ir antgamtiškos sveikatos gėrimai, išimti iš Kašpirovskio televizorinio šaldytuvo. Taip melagienų šiupinyje, nuolat susidurdamas su nesąmonių ledkalniais, kasdieną skęsta titanikas „Tiesa“. Sriuba ima lietis per kraštus kažkur į informacinės platformos pastales – amžinuosius kvailybės plotus, kurių beribiškumas, anot A. Einsteino, gretintinas nebent su visata.

Visokios žinios bei aktualijos, žinia, rūpi ir menininkams. Ne visada jiems lengva susigaudyti komunikacinio srauto „meniu“.  Tačiau jie bando. Ypač dabar, kai prie „Delfi“ rubrikų „Melo detektorius“ ir „Demaskuok“ stalo stojasi „šefė“ Rebeka Bruder – šefė parodai „Fake News“ ir šefė Lietuvos Dailininkų sąjungoje, vadovaujanti Kauno skyriui. Kokius ingredientus pasems iš feikinių naujienų katilo 15 žymių kviestinių Lietuvos menininkų? Kokius patiekalus pagamins? Kaip juos paserviruos? Kokias įrankiais siūlys naudotis – intelektu, jausmais, ironija? Ragauti kviečiame jau nuo lapkričio 26 d. galerijoje „Drobė“, Drobės g. 62-308, Kaunas. Parodos lankymas nemokamas.

Parodos dalyviai:

Elena Balsiukaitė-Brazdžiūnienė, Aušra Vaitkūnienė, Pranas Griušys, Arvydas Brazdžiūnas-Dusė, Naglis Rytis Baltušnikas, Jūratė Kluonė, Mindaugas Jurėnas, Adelė Liepa Kaunaitė, Domas Mykolas Malinauskas, Audronė Andrulevičienė, Vytautas Tomaševičius, Andrius Miežis, Dainius Trumpis, Linas Liandzbergis, Audrius Gražys. 

 

Parodą finansuoja Lietuvos kultūros taryba

Partneris – DELFI

 

 

Skip to content