Šokio performansas „Visa, ko mums reikia, yra meilė“ Almyros Weigel parodoje „Ar esu, kas esu?“

Kauno paveikslų galerija, K. Donelaičio g. 16

Po sėkmingos premjeros Kauno šokio teatras „Aura“ skelbia performanso „Visa, ko mums reikia, yra meilė“ papildomas datas. Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus Kauno paveikslų galerijoje vykstančios Almyros Weigel parodos „Ar esu, kas esu?“, kurioje sudėta – jos 30 m. kūryba, erdvėje išvysite autorės ir Kauno šokio teatro „Aura“ bendrą projektą-performansą „Visa, ko mums reikia, yra meilė“.

Datos: balandžio 4 d., 19 val.

baandžio 26 d., 19 val.

Almyra Weigel (Bartkevičiūtė) – šiuolaikinio meno kūrėja, plataus akiračio menininkė, kurianti eksperimentinės tekstilės ir tarpdisciplininio meno srityse. Menininkės išsilavinimą ji įgijo Vilniaus dailės akademijos Kauno dailės institute, apie dešimt metų jame dėstė. Nuo 2001 metų ji gyvena Berlyne, o jos kūryba įvairiomis formomis skleidžiasi ir Vokietijoje, ir Lietuvoje.

Personalinėje parodoje „Ar esu, kas esu?“ pristatoma Almyros Weigel trisdešimties metų kūryba, atskleidžianti įvairias šios menininkės kūrybos puses. Vos įėjus į parodų salę, pasitinka žemai kabantys laikraštiniai debesys – grėsmingo informacijos srauto metafora. Eksponuojami instaliacijos, objektai, „laikraštinių siūlų paveikslai“, juvelyrika ir Berlyne vykusių akcijų, dalyvaujant „Auros“ modernaus šokio grupei šokėjams, video medžiaga. Ekspozicijos Kauno Paveikslų galerijoje akcentas – visiškai nauja instaliacija, sukurta naudojant šviesaus atminimo etnologės, Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus darbuotojos Aušros Kargaudienės palikimą – liaudies tekstilės tyrimų medžiagą, autorės padovanotą menininkei.

Almyros Weigel kūryba apima platų temų spektrą nuo informacijos, atminties, ekologijos klausimų iki atskiro žmogaus vidinio nerimo, kai tyloje savęs paklausiama: „ar esu, kas esu“? Taip pat ir pačiai kūrėjai tai ne tuščia frazė. „Privalome šito savęs klausti, atrasti laiko mąstymui, kad informacijos gausa ir įvairovė nenublokštų į vidinę sumaištį. Esu menininkė, stebinti ir reflektuojanti aplinką, priimanti visas gyvenimo puses ir tikinti, kad šviesioji pusė yra stipresnė už tamsiąją“.

Svarbus Almyros Weigel kūrinių bruožas – išsaugota jų „tekstiliška“ prigimtis. Tuo ji stipriai praturtina šiuolaikinio meno lauką ir išryškina tekstilės, vis dar laikomos vien moterišku užsiėmimu, galimybes. Ji dirba su pačios sukurtomis medžiagomis, eksperimentuoja su nestabilia, būvį lengvai keičiančia materija – popieriumi, plastiku, silikonu, kava, klijais. Menininkė yra atradusi novatoriškų paviršiaus formavimo būdų. Tai unikali „karštų klijų“ technika, „laikraštiniai siūlai“, iš spaudos popieriaus vis iš naujo formuojamos didžiulės skulptūriškos formos. Rankų darbas, nuolatinis ieškojimų procesas ir netikėti formų dariniai, išgauti jungiant ir perdirbant, Almyros Weigel kūryboje įgavę konceptualios meninės veiklos čia ir dabar prasmę.

Suvokdama visa ko trapumą ir laikinumą, menininkė nesiekia savo kūrinių amžinumo. Kai kurie Almyros Weigel kūriniai sutverti tik šiai parodai, ir, siekiant tvarumo, bus sunaikinti jai pasibaigus. Veiksmas nebus viešas. Jau įvykusias parodas šioje ekspozicijoje primena kolona su buvusių instaliacijų pelenais. Iš tiesų, ar esame, kas esame, ir kuo dar būsime, klausia autorė. Almyros Weigel kūryba – intriguojantis švelnumo ir radikalumo junginys. Tai ir taiklus paveikslas šiuolaikinio pasaulio, kuris trokšta gėrio, bet nuolat kažką naikina.

Almyros Weigel kūrybos aktualumas, šiuolaikiškumas ir patrauklūs vizualūs sprendiniai yra pastebėti meno pasaulyje, ji yra daugybės parodų Vokietijoje, Čekijoje, Latvijoje, Vengrijoje, Austrijoje ir Lietuvoje dalyvė. Almyra Weigel taip pat yra kuravusi parodą „Moderni Baltijos šalių tekstilė“ mugėje Creativa (Dortmundas, Vokietija), Lietuvos tekstilės meno ekspoziciją Bonos moterų muziejuje ir „Jaunosios Lietuvos tekstilės parodą“ Berlyno Körnerpark galerijoje.

Menininkė yra apdovanota Europos tekstilės meno trienalės „Globali intriga“ Rygoje garbės diplomu (2007), nominuota Neuköllno meno premijai Berlyne (2018), keletą kartų apdovanota Lietuvos Kultūros tarybos stipendijomis. 2019 metais Almyra Weigel tapo Lietuvos dailininkų sąjungos Auksinio ženklelio savininke.

Skip to content